Kåsarna innanför Holmen 2010.08.05.                                                                                                        Foto: Jan-Anders Månsson

 

 

 

Kåsarna.

 


Dessa små kåsar var till för jaktkanoter, blekingeekor och s.k. "göllar" som användes för den dagliga jakten och inomskärsfisket för de boende på Flaggskär. Här, i lä bakom Holmen, låg de tryggt i väder och vind från de flesta riktningar. De större vrakekorna låg i de lite större kåsarna som finns lite mer sydvart relativt dessa. Vrakekorna användes vid fiske då man lade ut näten och låg och "vrakade", väntade ut tiden, tills det var dags att vittja redskapen. Lite mer söderut, vid det som kallas Inra Kröl finns det rester kvar av kåsar en bit upp på land som härrör från tider då vattenlinjen gick lite längre upp på land.

Bilden ovan är hämtad ur Blekinge Museums samlingar och är tagen från Holmen. Stenkällaren till vänster i bild tillhörde Jonas och Gertrud Håkansson, huset låg innanför stenmuren bakom källaren. Gertrud innebrändes i huset 1941. Huset med ljusgrön takutbyggnad var Ola och Anna Månssons, uthuset framför förmodas vara tillhörande Jonas och Gertruds fastighet. Huset ute till höger tillhörde Sven och Matilda (Tilla) Anderssons, Matilda och Gertrud var systrar. Huset emellan var det som kallades "loftet" och som senast beboddes av Karin Holgers.

Karl Sturkman från Sturkö inspekterar den raserade sjöboden som låg strax intill kåsarna.

Bild från Ingvar Sturkman.

 

Foto: J-A Månsson

Här ser man kåsarna från ön Holmen, i dungen till vänster ligger Jonas & Gertrud Håkanssons tomt. I dungen mitt i bilden ligger Sven & Tildas husgrund.

Ett par sjöbodar låg ovanför kåsarna till vänster i bild, bl.a. den på bilden ovan.

 

    

Drönarbilder tagna av Johnny Apell från Jämjö över den norra delen av Flakskär i augusti 2018.    

Klicka på respektive bild för förstoring i nytt fönster.

 

Välkomna hit och bidra gärna med mer material...

 


Har ni förslag på innehåll, skicka E-post enligt nedan.

Jan-Anders Månsson © 2018  • Email: janandersmansson@gmail.com