Bild ur Blekinge Museums samling från början av 1900-talet.                   Klicka på bilden för uppgifter om boende i husen (Öppnas i nytt fönster).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidans topp

 

 

 

 

Familjer och hus på Flaggskär.

 


Familjerna som nämns här är de sista som bebodde husen på Flaggskär och det är svårt att följa upp vilka som bebodde dessa tidigare. Välj hus/familj via de alternativ du ser i vänstra menyn.

På dessa sidor har vi sammanställt gammalt och nytt bildmaterial samt information om de familjer som bodde på Flaggskär. Vi hänvisar här till den numrering som Tore Nobling använt i sin skildring i Blekingeboken från 1956. Se även illustration från denna skrift nedan. Rektangeln mellan texterna Inra

Kröl och Pölaholmen är det hus Peter Jakobsson lät bygga, benämns som Nr 9 här.

 

 

Här kan man läsa ett utdrag hämtat ur en gästbok som tidigare fanns i någon av de stugor som hyrdes ut av föreningen Sturkö Åboar (pdf-format) Utdrag ur gästboken >

 

Jonas & Gertruds stenkällare till vänster ovanför vänstra bryggan, uthus eller äldre byggnad ovanför brygga 2 fr.v. Bakom detta uthus/äldre byggnad, syns Ola Månssons hus med den ljusgröna gaveln på utbyggnaden ovanför farstun. Ovanför fjärde bryggan fr.v. syns det som kallades Loftet, Karin Holgers. Längst till höger ses Sven och Thilda Anderssons hus.

Bild från Blekinge museum.

 

Uthus/äldre byggnad bild1. Bild från Blekinge museum.

Uthus/äldre byggnad bild2. Bild från Blekinge museum.

Denna byggnad verkar vara det uthus/äldre byggnad som ligger söder om Jonas och Gertruds hus. Stenar i stenmuren ligger kvar i samma positioner 2017 så att placeringen kan härledas. En fundering som dyker upp är om detta var det hus Thildas och Gertruds föräldrar, Jonas Jakobsson och Cecilia Månsdotter bodde i och som senare Peter Jakobsson, Jonas Jakobssons bror, valde att flytta tillbaka till in i gemenskapen på den norra delen av Flakskär. Byggnaden längst till vänster verkar vara en av de sjöbodar som fanns där.

 

Huset ovan verkar vara uthuset/äldre byggnaden på bild1-2 ovan men med ytterligare en bakomliggande byggnad som sticker ut mer åt höger.

Rastrerad bild från Sturköbladet.

 

 

Här ovan kan ni följa Rickard Pettersson, en av sönerna i familj nr8 på en rundvandring med vänner från Sturkö. Besöket filmades av Ingvar Sturkman som tyvärr inte kunde påminna sig vilket år det var.

 

Sturköbladets vinternummer från 1991 kan man läsa en intervju med Rickard Pettersson genomförd av Per-Gunnar Persson, Bredavik Sturkö.  Klicka på denna länk >>

 

 

Jan-Anders Månsson © 2017  • Email: janandersmansson@gmail.com